Terug naar alle evenementen

Igor Ruhadze / Trio JERVIG: In Memory of Great Artists

  • missiecentrum almere de wegwijzer 80 Makassarweg Almere, FL, 1335 HZ (kaart)

KLASSIEK: Igor Ruhadze / Trio JERVIG

“In Memory of the Great Artists”

met werken van Rachmaninov, Sjostakovitsj en Babajanian

Vrijdag, 26 november 2021, 20:00-21:00

Trio JERVIG : Igor Ruhadze (viool), Jeroen Den Herder (cello) en Vital Stahievitch (piano).

In dit programma staan persoonlijke verhalen centraal. Schilder Aljona Belyaeva uit Moskou laat zien haar persoonlijke inspiraties door de liefdesmuziek van drie grote toondichters – Rachmaninov, Sjostakovitsj en Babajanyan. Haar werken zijn op de website te vinden

www.kunstaljona.com

Het muziekprogramma bestaat uit 3 pianotrio’s. Een pianotrio is een kamermuziekensemble bestaande uit een piano en twee andere instrumenten, meestal viool en cello. De benaming pianotrio wordt ook gegeven aan een muziekstuk gecomponeerd voor zo'n ensemble. Het is een van de meest voorkomende bezettingen in de klassieke kamermuziek.Alle belangrijke componisten sinds de tweede helft van de achttiende eeuw componeerden pianotrio's.

In de Russische kamermuziek ontwikkelde zich een nogal speciale traditie rond het pianotrio, waarbij een aantal componisten zich tot het genre wendde om 'instrumentale requiems' te schrijven. later volgden USSR-componisten de traditie van Russische meesters: het was Tsjaikovski's A mineur Pianotrio, gepubliceerd in 1882, dat de traditie van Russische elegische trio's vestigde.

Rachmaninov Trio élégiaque in G Minor, № 1. in G minor onthulde een onbetwistbare afhankelijkheid van Tsjaikovski's pianotrio "In Memory of the Great Artist", wat al duidelijk wordt in de naam zelf (het eerste deel van zijn trio Tsjaikovski getiteld "Pezzo elegiaco"). Onbewust wordt de aandacht gevestigd op de gelijkenis van het hoofdgedeelte van het Rachmaninov-trio met het overeenkomstige thema in het eerste deel van Tsjaikovski's trio:

Toen de Armeense componist en pianist Arno Babajanian (1921-83) zijn pianotrio in fis mineur schreef, gaf hij er geen ondertitel aan, maar er is een grootsheid en breedte die wedijveren met het werk van Tsjaikovski - en het tweede deel is grondig elegisch van karakter. Het trio is Babajanians bekendste werk, gecomponeerd in de romantische stijl van Rachmaninov, maar ook geworteld in Armeense volksmuziek, zowel melodisch als ritmisch.

Waarschijnlijk minder bekend is Sjostakovitsj, het eerste pianotrio, Op. 8, een "studentenwerk" dat Sjostakovitsj in 1923 op de prille leeftijd van 16 schreef. Hij was zo snel dat hij al drie jaar student was aan het conservatorium van Petrograd. Een aanval van tuberculose stuurde de jonge Sjostakovitsj naar het sanatorium om te herstellen, waar hij, volgens een brief van zijn zus Mariya, bruin werd en verliefd werd. Het voorwerp van zijn genegenheid was een meisje genaamd Tatjana Glivenko, aan wie Sjostakovitsj uiteindelijk het pianotrio opdroeg, mogelijk de belangrijkste inspiratiebron voor dit stuk dat hij voltooide toen hij terugkeerde van zijn onderbreking. Men kan zich zijn amoureuze bedoelingen voorstellen uit de oorspronkelijke titel Poème. Het trio werd niet gepubliceerd tijdens het leven van Sjostakovitsj en blijkbaar is de huidige gepubliceerde vorm samengesteld uit meerdere manuscriptbronnen, waarbij de laatste ontbrekende maten van de pianopartij zijn ingevuld door componist Boris Tishchenko.

Programma:

S.Rachmaninov - Trio élégiaque nr. 1 in g

D.Sjostakovitsj - Piano Trio nr. 1 in c, op. 8

A. Babajanian - Piano Trio fis-moll

I. Largo - Allegro Espressivo - Maestoso

II.Andante

III All.egro Vivace

Eerdere gebeurtenis: 13 november
Jonge talenten uit de Sweelinck Academie Amsterdam
Latere gebeurtenis: 11 december
Jonge pianovirtuozen uit Moskou