Terug naar alle evenementen

Zingend-virtuoze geluid van Evelina Vorontsova - NIEUWE DATUM

  • missiecentrum almere de wegwijzer 80 Makassarweg Almere, FL, 1335 HZ (kaart)

PIANOWERELD: EVELINA VORONTSOVA

Recital door toppianist Evelina Vorontsova

Zaterdag, 29 januari 2022, 15:00-16:00

Evelina Vorontsova is een Russische meesterpianist met een indrukwekkende staat van dienst. Als solist heeft ze opgetreden met internationale orkesten onder leiding van Sir Yehudi Menuhin, Lev Markiz, Jan Stulen, Stewart Robertson en Alexander Wakulsky. Met haar befaamde solorecitals staat Evelina op vele grote podia, waaronder de Grote Zaal van het Tsjaikovsky Conservatorium (Moskou), Suginami Koukaidou (Tokyo), Teatro Comunale (Bologna), en in Nederland vele malen in het Concertgebouw en de Doelen. Evelina’s meest recente album RACHMANINOFF kreeg 5 van 5 sterren in International Piano (2017) en werd uitgeroepen tot album van de maand (Stereophile) en album van de dag (Artamag’).

 Evelina is beroemd om haar solorecitals waarin haar zingend-virtuoze geluid het publiek pakt en vasthoudt tot de laatste noot. Muziekjournalisten zijn zonder uitzondering lyrisch: ’Rachmaninovs rijke, emotionele klankwereld bulderend en fluisterend uit de Steinway’, ‘in alle denkbare klankkleuren’ (Trouw 2017); ‘hartverwarmende vertolkingen van grote intensiteit’ (Volkskrant 2017); ‘superieure noblesse en sonoriteit’, ‘juwelenketting’ (Opus Klassiek 2017); ‘beautifully unsentimental’ (International Piano 2017); ‘Ungemein klangvoll’, ‘Kontrastierenden Farben’ (Pizzicato 2017); ‘thunderous fortissimos to whispering pianissimos’ (Musicweb 2017); ’zoals Rachmaninov speelt’ (de Nieuwe Muze 2019). In het seizoen 2019-2020 heeft Evelina meermaals geheel uitverkochte recitals in Nederland en Spanje gegeven die laaiend enthousiast zijn ontvangen door het aanwezige publiek.

 Evelina begon op jonge leeftijd met piano in de muziekschool van haar ouders. Zij is cum laude afgestudeerd aan de Centrale School voor Muziek voor Getalenteerde Kinderen van het Tsjaikovski Conservatorium (Moskou), aan het Tsjaikovski Conservatorium (Gouden Medaille) en aan het Sweelinck Conservatorium (uitvoerend musicus bij Jan Wijn). Ze is oud-prijswinnaar van onder meer het Rachmaninov Concours (Moskou), het Liszt Concours (Utrecht) en het Internationale Concours voor Piano & Orkest (Cantú). Evelina heeft masterclasses gevolgd bij Earl Wild, Isaac Stern, John O’Conor en Eugene Indjic, en heeft ook een studiebeurs voor vier jaar mogen ontvangen van de Youri Egorov Foundation en een Vriendenkrans van het Concertgebouw.

Evelina treedt regelmatig op als kamermusicus, ze heeft onder meer gespeeld met Herman Krebbers, Sidney Harth, Valentin Zhuk, Vera Beths, Leonid Gorokov, Dmitri Ferschtman, Natasha Korsakova, Marina Shaguch, Leonid Kerbel, Micha Quint, Timora Rosler, Sergei Ostrovsky, Igor Gruppman, Jeroen den Herder, Daniel Rowland, Kees Hülsmann en Ilya Laporev. Evelina heeft ook vaak op festivals gespeeld, waaronder het Yehudi Menuhin Festival (Moskou), Bach Music Festival (Lissabon), vele festivals in Italië, en in Nederland onder meer op het Prinsengracht Festival, Stift Festival, Cello Festival en Winteravonden aan de Amstel.

Een avond als een Romantische sonate voor piano solo. Evelina Vorontsova trapt energiek en vrolijk af met Schumanns aanstekelijke carnaval uit Wenen. Een moment van rust en reflectie volgt met de contemplatieve klanken van Brahms’ intermezzi. De als scherzi aandoende korte en explosieve  stukken van Prokofjev zijn de opmaat naar de finale, Rachmaninovs prachtige bewerking van Fritz Kreislers grandioze Liebesfreud.

Robert Schumann - Faschingsschwank aus Wien, Op. 26 (1839)
- Allegro
- Romanze
- Scherzino
- Intermezzo
- Finale


Johannes Brahms
- Intermezzo, Op. 76 no. 7
- Intermezzo, Op. 118 no. 2


Sergej Prokofjev
- Romeo en Julia: Montagues en Capulets, Op. 75 (1937)
- Suggestion Diabolique, Op. 4 no. 4 (1908)


Sergej Rachmaninov
- Etude in g klein, Op. 33 no. 8 (1911)
- Etude in es klein, Op. 39 no. 5 (1916-17)