Terug naar alle evenementen

Igor Ruhadze presenteert een nieuwe programma "Leipzig Zoekt een Nieuwe Cantor"

  • Bonifatiuskerk Almere 239 Contrabasweg Almere, FL, 1311 LB Netherlands (kaart)

Igor Ruhadze presenteert een nieuwe programma

"Leipzig Zoekt een Nieuwe Cantor"

Pablo Sosa del Rosario( flute)

Igor Ruhadze (viool)

Alexandra Nepomnyashchaya (klavesimbel)

Ensemble Violini Capricciosi

G.F.Telemann, Ch.Graupner, J.F. Fasch en I.S. Bach

za 18 november 2023, Ziest 19:30

zo 19 november 2023, Almere 15:00

Dit concert heeft een pauze

Prijzen:

Volwassenen: 25 - 1 Drankje is bij de prijs inbegrepen.

Kinderen t/m 12 jaar: GRATIS zonder drankje

Kinderen van 12 t/m 18: 10 -1 Drankje is bij de prijs inbegrepen.

Dit Concertprogramma  heeft  een geheel eigen artistieke visie: Het publiek een historische gebeurtenis te laten ervaren, namelijk de zoektocht naar een nieuwe cantor voor Leipzig. Door de werken van diverse kandidaat-componisten uit te voeren, waaronder Johann Sebastian Bach, Telemann, Christoph Graupner en Johann Friedrich Fasch, wil het ensemble Violini Capricciosi het publiek laten luisteren, waarderen en nadenken over de invloed van de gekozen cantor op de muziekgeschiedenis. In 1723 verhuisde Bach naar Leipzig en werd hij cantor van de Thomasschule in de Thomaskirche. Echter, er waren andere kandidaat-componisten voor deze rol van cantor, waaronder Telemann, Christoph Graupner en Johann Friedrich Fasch.

Met het concert dat Ensemble Violini Capricciosi presenteert, willen ze deze historische gebeurtenis onderzoeken en het publiek de muziek van alle kandidaat-componisten laten ervaren en vergelijken. Hierdoor krijgt het publiek inzicht in hoe de muzikale geschiedenis anders had kunnen verlopen als Bach niet tot cantor was benoemd. Het uitvoeren van de muziek van de andere kandidaten biedt luisteraars de mogelijkheid om te waarderen en te overdenken wat Bach's rol en nalatenschap zo bijzonder maakt.

Igor Ruhadze, Artistiek leider van  Ensemble Violini Capricciosi, benadrukt dat dit concert een interessante kijk biedt op het verloop van de muzikale geschiedenis. Het inspireert luisteraars om niet alleen naar de muziek te luisteren, maar ook om het belang ervan te waarderen en te reflecteren op de invloed van deze muzikale meesters.

Ch. Graupner

Ouverture-Suite in A minor for Flute, Strings & B.c GWV 478

I. Ouverture, II. Rondeau, III. Rigaudon, IV. Menuet I-II, V. Sarabande, VI. Gavotte, VII. Le Contentement

VIII. Gigue en Echo

J. F. Fasch 

Concerto in A major for Violin, Strings & B.c FWV L:A3

I. Allegro, II. Adagio, III. Allegro

J.S.Bach 

Brandenburg Concerto no. 5 in D major BWV 1050

I. Allegro, II. Adagio (affettuoso), III. Allegro

*****

Ch. Graupner

Ouverture-Suite in C minor for Strings and Basso Continuo GWV 413

I. Ouverture, II. Plainte craintive, III. Menuet en echo, IV. Tombeau, V. Air en rondeau - Autre, VI. Sarabande, VII. Menuet - Autre

G.F. Telemann: 

Concerto in D Major for Transverse Flute, Strings and Basso Continuo

I. Moderato, II. Allegro, III. Largo, IV. Vivace

J.S.Bach

Orchestral Suite no. 2 in B minor for Transverse Flute, Strings and Basso Continuo BWV 1067

I. Ouverture, II. Rondeau, III. Sarabande, IV. Bourrée I & II, V. Polonaise, VI. Menuet, VII. Badinerie (Battinerie)

Pablo werd in 1991 geboren in San Cristóbal de La Laguna, Tenerife. In 2009 verhuisde hij naar Madrid, waar hij vier jaar lang een bachelordiploma studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Madrid, en uiteindelijk in 2013 cum laude afstudeerde. In 2013 werd hij toegelaten tot de afdeling Oude Muziek Performance Master in Barcelona, waar hij traverso studeerde bij Marc Hantaï. In juni 2017 rondde hij de masteropleiding barok- en klassieke fluit af aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag in de klas van Wilbert Hazelzet en Kate Clark cum laude en onderscheid. Hij speelde met verschillende oudemuziekorkesten, waaronder ons: Orkest van de Achttiende Eeuw, Amsterdam Barokorkest en koor, Akademie für Alte Musik

Berlijn, Freiburger Barockorchester, Australian Romantic and Classical Orchestra, Les Musiciens du Prince-Monaco, Orchestra la Scintilla, Bach Orchestra en Choir of the Nederland, onder meer Balthasar Neumann Orchestra, PRJCT Amsterdam, Luthers Bach Ensemble of Orquesta Barroca de Tenerife.

Hij maakt deel uit van verschillende kamermuziekensembles, zoals Sponte Sua, Academia de los Afectos of The Goldfinch Ensemble - die in 2016 de eerste prijs won op de Internationale Händel Festspiele Göttingen Competitie en de tweede prijs op de Internationale Competitie voor Oude Muziek in de Loire-vallei in 2015. Hij speelde met deze ensembles op verschillende oude muziekfestivals zoals: Bach Academie Brugge, Festival d'Ambronay, Festival de Sablé, Festival di Natale Pavia, Festival de Saintes of York Early Music Festival .

Alexandra Nepomnyashchaya

De in Rusland geboren pianiste en klavecimbelspeelster Alexandra Nepomnyashchaya is zeer gewild, zowel als soliste als kamer-muzikante. Alexandra studeerde af aan de afdeling Historische en Moderne Kunstprestatie aan het Moskou Staats Tchaikovsky Conservatorium uit de klas van professor Olga Martynova in 2009, waar ze piano, klavecimbel en fortepiano studeerde. Alexandra zette haar studies voort aan het Conservatorium van Amsterdam en behaalde een masterdiploma onder leiding van Richard Egarr en Menno van Delft. In juli 2015 studeerde Alexandra af met de Zertifikatstudium Meisterklasse-graad aan de Hochschule für Musik und Theater in München onder professor Christine Schornsheim. Alexandra heeft belangrijke prijzen gewonnen bij competities, waaronder de Prague Spring International Competition in 2012, en de International Johann Sebastian Bach Competition Leipzig in 2014. Haar liefde voor kamer-muziek en solo-optredens heeft haar laten optreden in toplocaties en festivals over heel Europa, Rusland en Azië. Ze trad op in Centre de Musique Baroque de Versailles, Concertgebouw Amsterdam, het Barbican Centre in Londen, Musée des Beaux-Arts de Tours, evenals Utrecht Early Music Festival, Prague Spring International Festival, Innsbruck Festival of Early Music, Kaisersaal van de Munich Residence, en het Hong Kong Arts Festival, onder anderen. Ze trad ook op in Lapland met The Lapland Chamber Orchestra, waar ze klavecimbel en moderne piano speelde in een repertoire dat vier eeuwen beslaat. Ze werkt regelmatig met het Residentie Orkest in Den Haag, het Antwerp Symphony Orchestra, en de Academy of Ancient Music. Ze werkt ook aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag als repetitor voor toetsinstrumenten. Toekomstige engagementen zullen haar door heel Europa brengen, en naar de VS met het Philharmonia Baroque Orchestra, waar ze de dubbele concerten van JS Bach en Mendelssohn zal uitvoeren. Het debuutopname van Alexandra op de fortepiano werd uitgebracht in 2009 en bevat Mozart-sonates voor piano en viool met violist Sergei Filchenko. Ze vormde met haar man Richard Egarr Duo Pleyel in 2017 om het 4-handige en 2-pianorepertoire te verkennen dat vaak onterecht wordt genegeerd. Hun repertoire omvat J.C.Bach, Dussek, Czerny, Hummel en Liszt, naast Mozart, Schubert en latere componisten. Aankomende concerten nemen hen mee naar Innsbruck, Madrid, Gent en York. Hun eerste CD voor LINN records met werken van Schubert werd uitgebracht in april 2020 en ontving uitstekende recensies. Dit werd in 2021 gevolgd door de volledige 4-handige muziek van Dussek die ook kritische lof ontving. Hun nieuwste release uit november 2022 koppelt de vroege 4-handige sonates van Mozart aan sonates van zijn 'muzikale vader' Johann Christian Bach.Toekomstige solo-opnameplannen omvatten de volledige werken van Gottlieb Muffat en John Christopher Smith.

Voor het Brilliant Classics label heeft Alexandra muziek van F.Geminiani opgenomen (uitgebracht in 2022) met violist Igor Ruhadze, wat warme kritische lof ontving.

Ensemble "Violini Capricciosi" is geboren uit de wens van Igor Ruhadze om internationaal aandacht te vestigen op muzikale uitvoeringen, gespeeld op antieke instrumenten. Ensemble Violini Capricciosi is een Europees ensemble dat zich toelegt op het uitvoeren van voornamelijk virtuoze vioolmuziek. De leden van het ensemble zijn bekende Europese musici op het gebied van historische uitvoeringen; elk van de musici van het ensemble Violini Capricciosi heeft prijzen gewonnen op nationale en internationale concoursen.De meeste programma's van het ensemble Violini Capricciosi zijn gebaseerd op virtuoze muziek en verschillen, afhankelijk van de eisen van de muziek, in het aantal musici. Met grote technische vaardigheid èn kennis van historische uitvoeringen, voeren leden van het ensemble Violini Capricciosi de muziek van verschillende stijlen en periodes uit; van barok en late barok tot het begin van de 20e eeuw. De musici gebruiken tijdens de uitvoering, afhankelijk van de eisen die de muziek aan het instrument stelt, authentieke instrumenten of exacte kopieën. De programma's van Ensemble Violini Capricciosi bestaan ​​uit zowel bekende, maar vanwege de technische moeilijkheidsgraad van de stukken zelden uitgevoerde muziek, als volledig onbekende, vergeten muziek van grote componisten.

De samenwerking van Violini Capricciosi met Brilliant Classics heeft verschillende succesvolle resultaten opgeleverd: de unieke Complete Locatelli Edition 21 CD heeft veel uitstekende recensies gekregen en de Complete Biber Violin Sonates maakten door de warme tonen en het virtuose spel op scordatura-violen diepe indruk op het publiek.Na hun internationaal geprezen opnames van Locatelli, richtten Ensemble Violini Capricciosi en oprichter & solist Igor Ruhadze hun aandacht op de meest getalenteerde leerling van Locatelli: Jean-Marie Leclair. Zijn Complete Viool Concertos zijn in januari 2020 uitgebracht. Tijdens de Covid-19 lockdowns heeft het Ensemble Violini Capriccoisi niet stil gezeten. Er zijn  een aantal opnames gemaakt die binnenkort uitkomen en bovendien hebben zij  verschillende leuke en interessante online projecten gedaan.